کاوش موضوع اعاده دادرسی
صفحه اصلی
اعاده دادرسی
اعادهدادرسی یک روش استثنایی اعتراض به آرای محاکم است که به موجب آن، پرونده ای که با رای قطعی یا قطعیت یافته مختومه شدهاست، مجدداْ مفتوح و مورد رسیدگی قرار میگیرد. منظور از «روش استثنایی اعتراض به آرا» این است که در برابر روشهای عمومی اعتراض به آرای محاکم قرار دارد؛ به این شرح که بهطور کلی، دو روش عمومی اعتراض به آراء محاکم وجود دارد: واخواهی و تجدیدنظرخواهی. در این دو روش، هر شخصی که رایی علیه او صادر شده باشد (اعم از آنکه محکوم شده باشد یا حقی برای او به اثبات نرسیده باشد)، میتواند نسبت به آن رای اعتراض و درخواست رسیدگی مجدد در همان مرجع (واخواهی) یا مرجع بالاتر (تجدیدنظر) نماید و به غیر از محکومیت، موجب دیگری برای طرح این درخواست وجود ندارد. در نقطه مقابل، در روشهای استثنایی اعتراض به آراء از جمله اعادهدادرسی، صرف صدور حکم به ضرر شخص، برای طرح این اعتراض کافی نیست و باید حتماً علت مشخصی که توسط قانون تعیین شده نیز وجود داشته باشد. به عبارت دقیقتر، جهات و مبانی طرح این درخواستها، محدود و غیرمعمول میباشد. به همین علت به «روشهای استثنایی اعتراض به آراء» شناخته میشوند. به غیر از اعادهدادرسی، اعتراض ثالث و فرجامخواهی نیز جزو روشهای استثنایی اعتراض به آرا میباشند.
اعادهدادرسی در بین روشهای استثنایی شکایت از آراء از ویژگی منحصر به فردی برخوردار است. در حقیقت این طریق شکایت، موجب میشود که دادرسی منتهی به حکم قطعیت یافته یا قطعی، به درخواست محکوم علیه دوباره نزد همان مرجع صادر کننده حکم مورد رسیدگی قرار گیرد. اعادهدادرسی در نظام حقوقی ایران به صورت دو مرحلهای انجام میشود: در مرحله اول نسبت به قبول یا رد درخواست اعادهدادرسی اظهارنظر قضایی صورت میگیرد و در مرحله دوم (در فرض قبول درخواست) نسبت به ماهیت درخواست رسیدگی و حکم مقتضی صادر میگردد.
در نظام قضایی ایران اعادهدادرسی را در ۷ حوزه مختلف میتوان بررسی نمود: اعادهدادرسی در امور مدنی، اعادهدادرسی در امور کیفری، اعادهدادرسی ویژه رئیس قوه قضایی، اعادهدادرسی در دیوان عدالت اداری، اعادهدادرسی در دادگاه ویژه روحانیت، اعاده دادرسی در دادگاه نظامی، اعادهدادرسی در داوری.... بیشتر در ویکی پدیا